De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Meten

Meten is weten. Je energieverbruik meten is de eerste stap om ook echt te gaan besparen. 

Energiejacht werkt samen met EnergieID om je verbruik te monitoren. EnergieID staat garant voor een sterk instrument met steeds groeiende mogelijkheden. Natuurlijk garanderen we dat je gegevens niet worden doorgegeven aan commerciële partners. 

Door je te registreren op EnergieID en lid te worden van de Energiejacht groep, kan je begeleiding krijgen van een energiemeester als jouw gemeente de campagne ondersteunt.

Naar EnergieID

Wat kan je leren als je meterstanden registreert op energieID?

Bij elke nieuwe meterstand die je invoert, leer je bij op EnergieID. De handige grafiek geeft je een zicht op de besparingen die je per maand realiseert, en toont het verwachte en werkelijke verbruik tot het einde van het jaar. Zo zie je onmiddellijk of je goed bezig bent. Meterstanden invoeren kan uiteraard voor aardgas, elektriciteit en water, maar ook voor bijvoorbeeld mazout, zonnepanelen, grondwater, een zonneboiler...

 

Enkele voorbeelden...

Jos bespaarde 222 m³ gas of zo'n 110 EUR door zijn regeling beter af te stellen. In maart hielp zijn energiemeester bij het beter afregelen van zijn klok en stooklijn. Een maand later bij het ingeven van zijn meterstand van april was de eerste winst al zichtbaar. EnergieID toont elke maand cumulatief hoeveel Jos bespaart. Op 1 januari had hij reeds 11% bespaard t.o.v. zijn verwacht verbruik, rekening houdend met de buitentemperatuur in die periode. 

Herman volgt nauwgezet zijn waterverbruik. Maandelijks geeft hij zijn meterstand in en vertelt EnergieID hoeveel hij verbruikt t.o.v. dezelfde maand vorig jaar. In een cumulatief rapport voorspelt EnergieID nu al waar hij op het einde van het jaar zal uitkomen als hij zo verder doet. Herman let sinds begin dit jaar beter op zijn waterverbruik. Hij bespaarde zo in enkele maanden al 4.000 liter drinkwater.

Waarom ik mijn meterstanden elke week noteer!

Energiejager Pieter De Wilde voert elke week op zondag zijn meterstanden in.

Zijn geheim? Op zijn kalender thuis heeft hij elke zondag omcirkeld en er een bliksem bij genoteerd. Zo weet hij dat hij naar zijn meterkast moet gaan om zijn meterstanden te noteren.

“Nu heb ik een duidelijk beeld van ons verbruik”, vertelt hij. “We maken er een sport van om elke week een stukje minder te verbruiken dan de week ervoor. Tot nu toe lukt dat aardig. We zijn wel benieuwd naar hoeveel we eind maart bespaard gaan hebben in vergelijking met onze referentieperiode.”

Neem jij ook de handschoen op?