De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

100 euro per jaar besparen met je boiler? Het kan

Wist je dat 1 mm kalkaanslag in je boiler zorgt voor gemiddeld 10% meerverbruik? Bij 5 mm loopt dat zelfs op tot een meerverbruik van 25% (en 60% bij 12 mm). De productie van sanitair warm water is goed voor zowat 15% van ons totale energieverbruik. Op jaarbasis kan je dan ook makkelijk 50 euro of meer besparen als je je boiler laat ontkalken. Kalkaanslag verhoogt niet enkel het energieverbruik, maar verstopt leidingen, veroorzaakt roest, verhardt de dichtingen en kan lekken veroorzaken. Ook de 2 volgende tips helpen je om te besparen.

Stel een tijdschakelaar in op de elektrische boiler. Het is niet nodig de warmtevoorraad op temperatuur te houden wanneer je slaapt of wanneer er niemand thuis is. Met zo’n timer kun je tot 25% van het elektriciteitsverbruik besparen. Een gezin met een elektrische boiler kan door een timer te installeren 475 kWh per jaar besparen.


Verlaag de watertemperatuur naar 60 °C. Standaard is die vaak ingesteld op 80 °C, maar dat is onnodig hoog. Bovendien geldt dat hoe hoger de temperatuur, hoe meer kalkaanslag je krijgt in de boiler. Ga echter niet lager dan 60 °C, om het risico op legionella te voorkomen. Nieuwe boilers staan vaak standaard ingesteld op 50°C en warmen uit voorzorg maandelijks op tot 65°C.