De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Verlichting levert 12% besparing op

"Ik hou nu meer dan twee jaar de meterstanden bij van onze nieuwe woning", steekt Diedrik van wal. "En het klinkt misschien vreemd, maar ik heb pas in de herfst van vorig jaar beslist om het elektriciteitsverbruik van mijn gezin onder handen te nemen. Tot dan had ik me vooral geconcentreerd op het aardgasverbruik. Maar door maandelijks mijn grafieken in EnergieID op te volgen, viel het me op dat er een behoorlijk meerverbruik aan elektriciteit was in de donkere wintermaanden. Dat moest wel aan onze verlichting liggen, becijferde ik. Toen de led spots in de doe-het-zelf in reclame kwamen, begon het avontuur. Eentje kopen om de kleurwarmte en de sterkte te controleren, om vervolgens alle 20 spots in de keuken en badkamer te vervangen, van halogeen naar LED. Resultaat: 12% minder elektriciteitsverbruik in de herfst- en wintermaanden. Waw!"

Maar het moest nog beter, en Diedrik besloot ook zelf mee te doen aan de Energiejacht campagne. "Uiteraard zijn niet alle tips van toepassing op mijn gezin of woning, maar links en rechts pik ik toch iets mee", geeft hij toe. "De belangrijkste gedragswijziging die ik thuis heb geïntroduceerd heeft betrekking op het keuzeprogramma van onze vaatwasser. Waar we vroeger niet het hoogste maar ook niet het laagste programma kozen, kiezen we nu steevast voor 30°. Je raadt het nooit; de vaat is proper, de vaatwasser is sneller klaar, en mijn besparing aan elektriciteit is de jongste twee maanden opgelopen tot 16%. Oh ja, onze oude snelkoker gebruiken we nu ook weer, in plaats van de magnetron." Met weinig moeite en zonder aan comfort in te boeten, boekte Diedrik met zijn gezin toch een mooie besparing.