De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Hoe je vaatwas energiezuinig gebruiken?

De volgende aandachtspunten helpen om het verbruik van je afwasmachine terug te dringen.

  • Zorg dat de machine volledig gevuld is voordat je ze laat draaien. Eén keer een volle machine laten draaien, is zuiniger dan twee maal een halfvolle.
  • Ecoprogramma’s zijn programma’s die langer duren maar op een minder hoge temperatuur werken. Daardoor zijn ze veel zuiniger en goedkoper. Selecteer voor ‘gewone’ afwasbeurten zoveel mogelijk het eco- of spaarprogramma. Zo goed als alle afwasmachines beschikken tegenwoordig over een ecoprogramma.
  • Spoel je servies niet af vóór je het in de afwasmachine steekt, maar zorg wel dat de etensresten verwijderd zijn.
  • Reinig de filter regelmatig door hem onder te dompelen in water, zo kan de machine efficiënt werken.
  • Zet de machine volledig uit als ze klaar is. Via de website www.topten.be kun je de kost van het energie- en waterverbruik en CO2- uitstoot van je huidige afwasmachine inschatten en via gepersonaliseerde tips het huidige energieverbruik doen dalen.
Wat is het zuinigst: afwassen met de hand of met de afwasmachine? Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Vermits het water in de afwasmachine elektrisch wordt opgewarmd, kan je door met de hand af te wassen energie besparen omdat je het water opwarmt via je (gasgestookte of mazout-) ketel of gasgeiser (behalve als je een elektrische boiler hebt). De afwasmachine is vaak zuiniger wat betreft waterverbruik. Moderne apparaten verbruiken maar een tiental liter water per beurt. Minder water opwarmen betekent ook minder energieverbruik. Conclusie? Wat voor jou de meest energiezuinige manier van afwassen is, wordt bepaald door de hoeveelheid water je tijdens de handafwas verbruikt. Ook al heb je een afwasmachine, afwassen met de hand doet iedereen wel eens. Wie een zuinige afwasstijl heeft, kan even zuinig de vaat met de hand doen als met een machine. Wat houdt een zuinige stijl in:
  • Gebruik geen elektrische waterkoker of keukenboiler om het water op te warmen, behalve wanneer de afstand tot de warmwaterbron te groot is (> 7 m).
  • Laat geen warm water wegstromen. Doe de dop in de afvoer van de wasbak of vang het water op. Gebruik een teiltje of vul je pompbak slecht tot halverwege. Ter vergelijking: één emmer bevat 10 liter water.
  • Het teiltje of de wasbak vullen voor elk klein afwasje is natuurlijk niet zo’n goed idee. Wacht met afwassen tot je een iets grotere hoeveelheid vaat hebt.
De zuinigste modellen op de Belgische markt vind je op www.topten.be