De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Onderhoud je boiler

Wist je dat 1 mm kalkaanslag in je boiler zorgt voor gemiddeld 10% meerverbruik? Bij 5 mm loopt dat zelfs op tot een meerverbruik van 25% (en 60% bij 12 mm). De productie van sanitair warm water is goed voor zowat 15% van ons totale energieverbruik. Op jaarbasis kan je dan ook makkelijk 50 euro of meer besparen als je je boiler laat ontkalken. Kalkaanslag verhoogt niet enkel het energieverbruik, maar verstopt leidingen, veroorzaakt roest, verhardt de dichtingen en kan lekken veroorzaken. Afhankelijk van streek waar je woont, is er veel of weinig kalk in het water aanwezig. De hardheid van water kan je opvragen bij je drinkwatermaatschappij. Klik hier voor een overzicht van de drinkwaterintercommunales.

Op de websites van de verschillende drinkwatermaatschappijen vind je een overzicht van de hardheid van het water. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse (F°) of Duitse (D°) graden. Is de waarde hoger dan 10 Franse graden (F°), dan ondervind je hinder van kalkafzetting. Een gemiddelde hardheid van het water van 15 °F (8,4 °D) is meestal ideaal.