De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Verlucht en ventileer verstandig

Een gemiddeld huishouden produceert per dag zowat 10 liter water per dag door te zweten, te ademen, te koken, te wassen en te poetsen. Om een gezond binnenklimaat te houden is goed verluchten en ventileren dus van groot belang.

Vanuit het oogpunt van gezondheid is het nodig om continu te ventileren gecombineerd met korte periodes van verluchten. Enkel verluchten en niet ventileren is onvoldoende. Het effect van verluchten is maar van korte duur (ongeveer 20 minuten) indien er niet continu wordt geventileerd.

Ventileren is het 24 u op 24 aanvoeren van verse lucht. Dat kan via een mechanisch ventilatiesysteem of door ventilatieroosters.  Eventueel kan je ook ventileren door een raam op kiepstand of op een kier te zetten, maar dit is moeilijk 24u op 24 te realiseren.

Verluchten betekent het verversen van een grote hoeveelheid lucht op korte termijn.  Dit doe je door bijvoorbeeld je raam of buitendeur op te zetten.  Eventueel kan een raam in kiepstand soms al voldoende zijn.  Bij sommige ventilatiesystemen kan je het systeem in een hogere stand zetten. Verlucht best 2 x 15 minuten per dag je woning. 

Verluchten doe je best tijdens en na klusactiviteiten in huis en bij nieuw meubilair.  Heb je geen ventilatiesysteem (mechanisch of via roosters), dan verlucht je best extra na het douchen, bij het koken zonder dampkap, bij het schoonmaken, tijdens het drogen van de was en bij het opstaan.

Verluchten en ventileren gaat altijd gepaard met wat energieverlies. Ga er dus verstandig mee om. Het verlies aan warmte bij verluchten gedurende een korte tijdsspanne (15 minuten) is vrij beperkt omdat de warmte die aanwezig is in het muren, vloeren en plafonds aanwezig blijft. Daardoor daalt de temperatuur niet te sterk. Het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Zet wel de verwarming uit voor je gaat verluchten.

Zet de verwarming ook niet te laag, want dan kan er vocht neerslaan op ramen, buitenmuren of zelfs meubels. Stel daarom de nachttemperatuur niet lager in dan 16 °C. Ventileren - wanneer de lucht in huis voortdurend ververst wordt - doet de luchtvochtigheid dalen. Verluchten doe je dan weer om snel veel vocht naar buiten te krijgen, bijvoorbeeld na het douchen of het koken.

Hoe verlucht je best?

Zet het raam gedurende een kwartier open en draai dan tegelijk de verwarming toe. Als je raamroosters hebt, kan je die gebruiken. Die zorgen ervoor dat er de gepaste hoeveelheid warme en vochtige binnenlucht wordt vervangen door verse buitenlucht. Muren krijgen dan niet de kans om volledig af te koelen, zoals bv. bij kipramen.

Vocht onder controle houden kan je ook door

  • de dampkap altijd aan te zetten als je kookt
  • te koken met het deksel op de pot
  • de deur van badkamer of washok gesloten te houden.