Besparen met spouwmuurisolatie

Om te besparen op de stookkosten kun je spouwisolatie overwegen. Tegenwoordig wordt dit direct gedaan bij de bouw van nieuwe huizen. Maar als je in een huis woont dat al enkele decennia oud is dan is de kans groot dat de muren van je huis niet zijn geïsoleerd. Hierdoor kan warmte gemakkelijk via de muren weglekken naar buiten. Gevolg: je HR-ketel moet harder stoken om het toch aangenaam warm te laten worden in je huis. Nadat de muren zijn geïsoleerd zal je de stookkosten zien dalen.

Moderne woningen hebben tegenwoordig een EPC van hooguit 0.4 en zijn daarom erg energiezuinig.

Meer comfort

Dat je minder hoeft te stoken is het grootste maar niet het enige voordeel van spouwisolatie. Als je voorheen last had van vochtplekken of zelfs schimmelvorming in je huis dan is de kans groot dat dit wordt verholpen of sterk verminderd. Vochtplekken zijn niet alleen vervelend, het kan ook schimmelvorming veroorzaken en dat is erg ongezond voor zowel mens als dier. Als je ziet dat de muur in je woonkamer vochtig is of schimmel bevat is het zeker tijd om maatregelen te nemen. Op vocht-info.be lees je meer over vochtige muren.

Voor particulieren geen isolatiepremie?

Helaas is er op dit moment in Vlaanderen geen mogelijkheid om subsidie aan te vragen, als je als particulier overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. De aanvraag gaat via Vlaanderen.be als er een subsidie beschikbaar zou zijn. En anders dan in andere Europese landen wordt de aanschaf van isolatie alleen ondersteunt door een lager btw-tarief. Dat betekent dat je over de aanschaf en de plaatsing 15% BTW terug kunt vragen. Op verdere landelijke subsidies heb je echter geen recht. Wel kun je in sommige gemeentes een goedkope lening krijgen: een zogenaamde goedkope lening. Bekijk ook deze websites: 1) isolatiepremies en 2) duurzaamheidslening.