Als je een kruipruimte hebt die erg nat en koud is, of die niet groot genoeg is om in te werken, kan je deze isoleren door middel van bodemisolatie. Deze keuze wordt wel eens gemaakt als je geen isolatie tegen de onderkant van de vloer kan aanbrengen in verband met de grootte van de ruimte. Een isolatiemateriaal zal de kruipruimte ingespoten worden tot het een hoogte bereikt van ca. 35 centimeter. Hier zal het helpen het klimaat van je kruipruimte te verbeteren en dus ook indirect het klimaat in huis (meer over vloerisolatie).
Kruipruimtes onder een houten vloer kunnen veel problemen in huis geven, vooral als ze niet goed zijn geventileerd. Er trekt vocht omhoog in de muren wat schimmel kan veroorzaken of wat hout kan doen kromtrekken of doen rotten. Dit komt doordat het water in de kruipruimte condenseert en de luchtvochtigheid dus heel hoog is. Door deze te isoleren zorg je ervoor dat de bovenkant van de isolatie de warmte vasthoudt en dat aan de onderkant van de isolatie de condensatie plaatsvindt. Deze zal de lucht onder de vloer dus nooit bereiken.
Het kan op 2 manieren:
- Met isolatiechips
- Met isolatieparels
1. Isolatiechips voor een beter klimaat in je kruipruimte
Elk huis raakt veel warmte kwijt in de vloer. Omdat de kruipruimtes onder het huis vaak slecht of niet geïsoleerd zijn, kan water en kou hierdoor naar boven trekken en je huis afkoelen of vochtig maken. Ook kan het zorgen voor beschadigingen aan de waterleidingen en de bouwconstructie onder het huis, vooral als hier hout in is verwerkt. Daarom is het vaak zeer de moeite waard om je kruipruimte te isoleren. Dit kan je onder andere doen door middel van bodemisolatie, en één van de materialen hiervoor beschikbaar zijn isolatiechips.
Wat zijn isolatiechips?
Isolatiechips zijn gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen), oftewel piepschuim. Deze worden vaak de kruipruimte in geblazen of gestort en vormen een isolatielaag op de bodem van de ruimte. Zo zorg je voor een beter klimaat onder je vloer, waardoor je minder vocht in huis krijgt en je vloer een hogere temperatuur zal hebben. Isolatiechips hebben een matige isolatiewaarde, dus voor warmte-isolatie zijn ze niet de beste keuze.
Voordelen van isolatiechips
Als je veel last hebt van vocht in je kruipruimte zijn deze chips wel een goede keuze. Ze blijven namelijk drijven en nemen zelf geen vocht op. Ook schimmelen en rotten ze niet en hebben ze geen geur. Isolatiechips zijn recyclebaar, breken niet af en slijten niet en ze zijn chloor- en CFK vrij. Mits je minimaal een laag van 30 centimeter aan isolatiechips aanlegt, kan je een vermindering van luchtvochtigheid verwachten van 20 tot 40 procent.
Subsidies en verlaagd BTW tarief
Voor het isoleren van je kruipruimte is een subsidie waar je voor in aanmerking komt als je dit combineert met ten minste één andere energiebesparende maatregel. Hier onder vallen gevel-, dak- en vloerisolatie en het aanleggen van hoogrendementsglas. Je kan ook gebruik maken van een verlaagd BTW tarief van 6 procent in plaats van 21 procent op alle isolatie maatregelen.
2. Wat zijn isolatieparels?
Isolatieparels zijn kleine bolletjes van piepschuim die vaak worden gebruikt voor het isoleren van kruipruimtes en spouwmuurisolatie. Deze parels kan je krijgen met verschillende isolatiewaarden en verschillende prijzen. Neopixels zijn de duurste variant met een zeer goede isolatiewaarde. Deze bevatten ook grafiet waardoor 20 procent van de warmte die naar beneden komt weer teruggekaatst wordt je woning in.
Voordelen van isolatieparels
Isolatieparels zijn vochtafstotend en kunnen niet schimmelen. Als je water op de bodem van je kruipruimte hebt blijven ze hier simpelweg op drijven en zullen het niet opnemen. De parels vergaan niet, maar zijn wel recyclebaar. Je hoeft deze isolatie dus maar één keer aan te brengen zonder dat de isolatiewaarde zal verminderen. Als je veel problemen hebt met vocht uit je kruipruimte, dan zijn isolatieparels het materiaal om dit mee op te lossen.